Bebek bakıcısının sevecen, çocukları çok seven, dikkatli, huzurlu ve sabırlı, işini seven ve dürüst biri olması gerekir. Evde bir çocuğun bakımını üstlenen bir kimse kendisini çocuğun annesinin yerine koyabilecek biri gibi görmelidir. Bebek bakıcısı normal düzeyde bir yeteneğe sahip, çocukları seven ve hoşgörülü, dikkatli sabırlı, alacağı sorumluluğun bilincinde olan pratik bir kişiliğe sahip olmalıdır.

Bebek bakıcılığı herkesin yapacağı bir iş değildir. Bebek bakacak olan kişi birtakım özellikleri taşımak zorundadır. Aileler çocuklarını emanet ettikleri kişileri çok iyi seçmek zorundadırlar ve bunun içinde araştırmaları oldukça iyi ve derin olmalıdır. Bir bakıcı bakmakla sorumlu olduğu bebeği her zaman korumalı ve kollamalı. Bebeğin günlük ihtiyaçları olan tuvalet, uyku, beslenme gibi faaliyetlerine yardımcı olmak, onun el, yüz ve vücut temizliğini yapmak, giysilerini değiştirmek, bebeğe yaşına uygun etkinliklerde yardımcı olmak, bebeğin günlük yaşamında ihtiyaç duyacağı öykü kitapları,oyuncaklar gibi eğitim araç ve gereçlerini sağlamak, aile bireylerinin uygun bulduğu davranışları bebeğe öğretmek, sağlığı, davranışları ve sorunları ile ilgili durumları ailesine bildirmek ve ailenin çocuğa karşı hatalı davranışlarını aileye açık ve net olarak bildirmelidir. Aile bir bakıcı ile anlaşmadan önce bakıcının görevini belirlemiş olmalıdır. Bu belirlenmiş alan dışındaki görevleri yapması ondan istenemez. Eğer bakıcıdan böyle bir iş istenirse karşılıklı olarak konuşulmalı ve bir karara bağlanmalıdır.

Bakıcı çalışmaya başladığı zaman aile içinde kime karşı sorumlu olduğunu ve ilişkilerini kiminle sürdüreceğini bilmelidir. Aile, çocuk ile ilgili istek ve beklentilerini bakıcıya açık ve net bir şekilde söylemelidir. Ailenin isteklerini bakıcıya yazılı olarak vermesi ileride oluşabilecek olumsuz durumları ortadan kaldıracaktır. Çocuklarımız bizim en değerli varlıklarımızdır. Bundan dolayı onların bakımlarını işlerinde tecrübe sahibi olan ve birtakım özellikler taşıyan insanlara vermeliyiz.

LİNKLER